Alzheimercentrum Amsterdam

SORL1: het 4e Alzheimer-gen!

Datum: 9 juni 2017 SORL1: het 4e Alzheimer-gen!

Voor het eerst sinds bijna dertig jaar is er een gen vastgesteld dat betrokken is bij het ontstaan van een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer. Er waren al drie genen bekend, maar onderzoekers van VUmc, Erasmus MC en de TU Delft hebben nu een vierde gen gevonden: het SORL1-gen. Het is voor patiƫnten en hun familie van groot belang te weten of de ziekte van Alzheimer bij hen een erfelijke oorzaak heeft. Bovendien levert kennis over erfelijkheid nieuwe inzichten op over de processen die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer.

Hoofdonderzoeker dr. Henne Holstege: “Sommige afwijkingen in het SORL1-gen leiden vrijwel zeker tot dementie. Anderen leiden tot een meer dan tienvoudige verhoging van het risico op dementie, en weer anderen bleken goedaardig.”

Klik hier en lees meer over deze belangrijke ontdekking!

Voor de publicatie van het artikel klikt u op de afbeelding hiernaast.

SORL1: het 4e Alzheimer-gen!
Top