Alzheimercentrum Amsterdam

Cartesius: de Nederlandse supercomputer

Datum: 6 december 2016 Cartesius: de Nederlandse supercomputer

Binnen het 100-plus onderzoek worden veel berekeningen met genetische data uitgevoerd. Deze berekeningen worden alsmaar complexer, waardoor er steeds grotere en krachtigere computers nodig zijn. Sinds kort mag het 100-plus onderzoek gebruik maken van de Nederlandse supercomputer Cartesius. en deze staat in Watergraafsmeer, Amsterdam.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft het 100-plus onderzoek 7.5 miljoen rekenuren op de Cartesius toegewezen. Hier zijn wij heel erg blij mee! 7.5 Miljoen rekenuren staat namelijk gelijk aan zo’n 850 jaar. Dat lijkt te lang, maar de supercomputer doet allerlei berekeningen parallel aan elkaar, waardoor al die uren ook zeker gebruikt zullen worden.

Een aanwinst voor het onderzoek!

Top