Alzheimercentrum Amsterdam

Wereldrecord verbroken door 52 100-plussers!

Datum: 19 oktober 2016 Wereldrecord verbroken door 52 100-plussers! 1

Op Nationale Ouderendag hebben we een bijzonder wereldrecord gevestigd. Maar liefst 52 mannen en vrouwen van 100 jaar en ouder ontmoetten elkaar in het kader van het 100-plus onderzoek van VUmc Alzheimercentrum. Nog nooit eerder kwamen er zoveel eeuwelingen bij elkaar in één ruimte. En het was bovendien een informatieve en gezellige bijeenkomst.

Het vestigen van het wereldrecord volgens Guinness World Records verliep officieel: alle 100-plussers moesten bewijs van leeftijd meebrengen en werden zorgvuldig geteld door twee onafhankelijke personen. Alles werd op foto en film vastgelegd. Twee personen konden nog geen persoonsbewijs met foto tonen, dus het officiële aantal staat nu op 50 honderdplussers. Zodra de twee hun geldige bewijs hebben opgestuurd, kan het record van 52 in de boeken worden geschreven. Het vorige wereldrecord stond op 31 eeuwelingen bij elkaar, dus dit record is ruimschoots verbroken.

De 100-plusbijeenkomst is in de eerste plaats bedoeld om de generatiegenoten met elkaar in contact te brengen, en om hen op de hoogte te houden van de voortgang van het onderzoek waar zij aan deelnemen. Wetenschapper dr. Henne Holstege wil achterhalen hoe het mogelijk is om heel oud te worden zonder dat de functie van de hersenen achteruitgaat. Zijn het de genen? Kennis hierover kan een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen dementie. De cijfers uit het onderzoek, waar inmiddels al bijna 250 niet-demente honderdplussers aan meegewerkt hebben, vormen een schat aan informatie. De eerste wetenschappelijke publicaties uit dit onderzoek zullen nog verschijnen.

Op deze middag opende fotograaf Liesbeth Dingemans de speciale expositie Fotoproject 100-plus (gesponsord door het RCOAK), waarvoor zij tien 100-plussers vastlegde met een portret en tijdens een activiteit in hun leven. De dag werd afgesloten met een eigen versie van het programma Tussen Kunst & Kitsch. De deelnemers hadden hun eigen bijzondere voorwerpen meegenomen, en kunstkenner Hélène Besançon gaf toelichting op de meegebrachte kunst – of kitsch. Een van de aanwezigen, geboren in 1914, was zichtbaar aan het genieten. Zelf had zij geen voorwerp ingebracht. “Ik heb mijn schilderijen aan mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gegeven.”

Wereldrecord verbroken door 52 100-plussers!

De NOS en het NRC hebben een artikel gewijd aan dit onderzoek en deze recordpoging. Lees hier het NOS artikel en klik voor het NRC artikel op de afbeelding links.

Fotograaf van de groepsfoto: Ben Verbeek

Wereldrecord verbroken door 52 100-plussers! 2
Wereldrecord verbroken door 52 100-plussers! 3
Top