Alzheimercentrum Amsterdam

AEGON fietschallenge 2016 – Een fantastische prestatie neergezet!

Datum: 1 juni 2016 AEGON fietschallenge 2016 - Een fantastische prestatie neergezet! 6

De AEGON-professionals, hun zakelijke klanten en het 100plus team hebben op 27 mei 2016 keihard gefietst voor een grote computer en een tweede auto voor het 100-plus onderzoek.

Het beloofde een prachtige dag te worden, de zon scheen ‘s ochtends al volop en iedereen had ontzettend veel zin in een dag fietsen langs de Elfstedentocht route door het prachtige Friesland.

Rond een uur of elf waren alle fietsers bij elkaar en vertelde Henne over het afgelopen jaar, wat hebben we allemaal geleerd?

AEGON fietschallenge 2016 - Een fantastische prestatie neergezet!

Bijzonder: vorig jaar waren we hier ook met zijn allen, en toen vertelden Karlijn en Elizabeth dat er 124 100-plussers deelnamen aan het 100-plus onderzoek. Dit jaar zijn we weer bij elkaar en nu nemen er maar liefst 220 100-plussers deel aan het onderzoek! Er is dus hard gewerkt. Daarnaast hebben we goed naar de verzamelde data gekeken, en dat leert ons ontzettend veel over onze deelnemers. Zo zien we vooral dat erfelijkheid een hele belangrijke rol speelt bij het oud worden zonder dementie. Dat blijkt uit de broertjes en zusjes van de 100-plussers , die ook zeer oud worden. Dementie komt in hun families niet of nauwelijks voor. Daarom doen we veel onderzoek naar het erfelijke materiaal van de 100-plussers. Wat beschermt hen toch tegen deze aftakeling?

Het is wel belangrijk dat er een groot aantal 100-plussers aan het onderzoek deelneemt, want alleen dan kunnen we echt iets zeggen over hoe deze eigenschap tot stand komt. Maar wat we nooit hadden durven dromen: het aantal deelnemers groeit zó hard, en ze zijn in zo’n goede doen, dat er een heleboel bezoekjes en herhaalbezoeken in de planning staan. We gaan langs bij onze 100plus deelnemers door het gehele land, en dat doen we met onze 100plus-auto. Maar we redden het niet langer met één auto: we zijn hard toe aan een tweede 100-plus-auto!

De berekeningen met het erfelijk materiaal moeten we doen op een grote super-computer, Cartesius genaamd, en hij staat in Watergraafsmeer. Cartesius is de Ferrari onder de computers: hij is net zo groot als wel 40.000 computers bij elkaar! Om de Cartesius goed aan te sturen hebben we een andere bijzondere computer nodig die, als het ware, eerst de weg verkent die de Ferrari af moet gaan leggen. En een computer die dát kan is wel een beetje prijzig… 

Kortom, onderzoek kost geld. En wij zijn dan ook hartstikke blij en dankbaar dat AEGON ons jaarlijks steunt met deze fantastische AEGON fietschallenge.

Henne stelde voor om voor deze essentiële onderdelen binnen het 100plus onderzoek te fietsen: de tweede auto en de computer. En jawel, op deze zonnige dag werd maar liefst 100 km van de Elfstedentocht afgelegd en een fantastische prestatie neergezet!

AEGON fietschallenge 2016 - Een fantastische prestatie neergezet! 1

Aan het eind van de dag tijdens een wel verdiend en ontzettend gezellig diner in het WTC Hotel van Leeuwarden werd aan Henne het geweldige bedrag van €30,000 overhandigd

AEGON fietschallenge 2016 - Een fantastische prestatie neergezet! 2

Maar daar stopt het nog niet. AEGON wil het magische bedrag van 40000 euro binnenhalen, zodat inderdaad EN de computer, EN de tweede auto daadwerkelijk een feit kunnen worden.

Daarom kan er gedoneerd worden tot 1 augustus aanstaande.

Helpt u ook mee? Dat kan via de donatiesite http://www.alvarum.com/stichtingvumcfonds/aegonfietschallenge2016

AEGON fietschallenge 2016 - Een fantastische prestatie neergezet! 3

Namens het 100plus team heel erg bedankt voor uw hulp!

Top