Doneer nu

Alzheimer 10-Daagse 2023

Alzheimer 10-Daagse 2022 11

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag waarop wereldwijd (extra) aandacht wordt gevraagd voor de ziekte van Alzheimer en andere ziekten die dementie veroorzaken. Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC doet hieraan mee door tijdens tien dagen in september extra aandacht te schenken aan deze onderwerpen: de Alzheimer 10-Daagse.

In tien dagen brengen wij tien verschillende activiteiten: bijeenkomsten over de actuele stand van zaken van de zorg en het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van dementie, de podcast HersenHelden met dementierapporteur Tamara van Ark over haar bevindingen, en een verslag van het werkbezoek van demissionair minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport. Er is aandacht voor het onderzoek in de etalage 2023, deelnemersdagen van twee van onze lopende studies, en nog veel meer. Bekijk alle tien dagen hieronder.

Deelnemersdagen studies

Een aantal van onze studies organiseren met regelmaat een deelnemersdag, waarbij de deelnemers aan de studies elkaar (weer) kunnen ontmoeten. Deze maand zijn dat het 100-plus onderzoek en de NEwTON studie.

Meer over het 100-plus onderzoek

Meld je aan voor de NEwTON deelnemersdag

Promoties

Ook in september vinden er twee promoties plaats, van Marta Scarioni en Marijn Muurling.

Titel proefschrift Marta Scarioni: ‘Clinicopathological correlations in frontotemporal dementia’.

Titel proefschrift Marijn Muurling: ‘Remote assessment of functional ability in Alzheimer’s disease’.

Meer over de promotie van Marta Scarioni

Meer over de promotie van Marijn Muurling

Onderzoek in de etalage 2023: op zoek naar medicijnen die het hersen immuunsysteem bij alzheimer verbeteren
Alzheimercentrum Amsterdam zet elk jaar een onderzoek in de etalage. Voor dit onderzoek vragen we extra aandacht en financiële steun. In 2023 is dit het onderzoek van Rik van der Kant naar medicijnen die het hersen immuunsysteem bij alzheimer verbeteren.

Lees meer

Lancering alzheimersokken #Elke.Stap.Telt.

Elke.Stap.Telt. in de voortgang die onderzoekers maken in het oplossen van het dementie mysterie. Elke stap brengt de oplossing dichterbij. Daarom zijn er Alzheimer Socks, waarvan de volledige opbrengst naar wetenschappelijk onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam gaat.

Ú kunt ook helpen: koop de Alzheimer Socks en draag ze met trots op Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Ga het gesprek aan over de twee verschillende sokken en haal deze mensonterende ziekte uit de taboesfeer. Want niemand verdient de eenzaamheid die erbij komt kijken. Maak het verschil.

ELKE.STAP.TELT.

Koop Alzheimer Socks & steun onderzoek

DNA tot dementieloop
Onderzoekers en naasten van Alzheimercentrum Amsterdam lopen samen met 50 medewerkers van PGGM de DNA tot dementieloop. Met deze actie tijdens de Dam tot Damloop op 17 september willen zij geld ophalen voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie in families. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij vele vormen van dementie.

Ook meelopen of sponsoren? Ga naar www.dnatotdementieloop.nl.

Werkbezoek demissionair minister Helder
De unieke combinatie van patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs rond alzheimer en andere vormen van dementie – met name op jonge leeftijd – zorgt ervoor dat ook de politiek geïnteresseerd is in Alzheimercentrum Amsterdam. Daarom brengt demissionair minister Helder deze maand een bezoek.

Lees meer over het werkbezoek.

In de media
Het bijzondere aan ons onderzoek, is dat wij ons ook richten op de groep mensen die op jonge leeftijd dementie krijgen. Dankzij steun van de Hersenstichting, krijgen patiënten in de toekomst hierdoor sneller duidelijkheid en een behandeling die beter bij hen past. In de september editie van het Hersenmagazine van de Hersenstichting is een interview met Yolande Pijnenburg hierover verschenen.

Lees het interview.

Podcast HersenHelden: Het dementierapport: wat gaat er mis en hoe kan het beter? | Met Tamara van Ark en Gerjoke Wilmink

Er is geen gebrek aan plannen en programma’s voor het verbeteren van zorg voor mensen met dementie. Maar wat komt ervan terecht in de praktijk? Tamara van Ark ging een jaar lang het land in om in kaart te brengen wat de drempels en de mogelijkheden zijn. Ze sprak met belanghebbenden, van patiënten en naasten tot casemanagers en verpleegkundigen, maar ook onderzoekers en ambtenaren. Samen met Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland, is ze te gast bij HersenHelden, om in te gaan op de bevindingen van haar kersverse rapport.

Alzheimer Actueel
Op Wereld Alzheimer Dag organiseren we onze jaarlijkse bijeenkomst voor patiënten, familie, mantelzorgers, donateurs en andere belangstellenden met een update over zorg en wetenschappelijk onderzoek rondom dementie. De bijeenkomst is vrij toegankelijk, aanmelden is gewenst.

Meer informatie en aanmelden.

Oratie Pieter Jelle Visser

We zijn er trots op dat we er deze maand een hoogleraar bij krijgen: prof. dr. Pieter Jelle Visser. Zijn inaugurele rede met de titel ‘Amyloid bij de ziekte van Alzheimer: kip of ei?’ vindt plaats op vrijdag 22 september bij Maastricht University.

Top
Volg ons via