Doneer nu
Handleiding

Over de grens: Onderzoek naar chronische traumatische encephalopathie (CTE) in Boston

maart 2023
Delen

Boston (gemaakt door Suzan van Amerongen)

Arts-onderzoeker en promovenda Suzan van Amerongen werkt sinds September 2022 in Boston om onderzoek te doen naar chronische traumatische encephalopathie (CTE). In deze blog vertelt ze meer over haar ervaringen.

Waarom naar Boston?

Suzan van Amerongen

Suzan van Amerongen

Sinds juni 2020 ben ik werkzaam als arts-onderzoeker en promovenda bij Alzheimercentrum Amsterdam. Onder leiding van neuroloog Jort Vijverberg, ben ik verantwoordelijk geweest voor de opzet van de NEwTON studie. Deze studie doet onderzoek naar de relatie tussen herhaaldelijk hoofd-hersenletsel en progressieve hersenschade. In het specifiek naar de hersenziekte: chronische traumatische encefalopathie (CTE).

Tijdens alle voorbereidingen voor de NEwTON studie, zijn we in contact gekomen met dé grondleggers van het huidige CTE onderzoek, namelijk de onderzoekers van Boston University CTE Center. Naast dat we een mooie samenwerking konden neerzetten, kreeg ik van hun ook een geweldige kans aangeboden om voor een jaar daar te komen werken als ‘research fellow’. En zo stapte ik in september 2022 met frisse moed en twee koffers vol het vliegtuig in naar Boston.

CTE en neuropsychiatrische veranderingen

Eén van de mogelijke kenmerken van CTE zijn gedrags- en/of karakterveranderingen. Patiënten en hun naasten ervaren dat zij toenemende boosheid, agressie, en een korter lontje hebben. Ook kunnen zij bijvoorbeeld hun emoties niet goed meer reguleren en worden ze impulsiever. Ik ben bezig met een project voor DIAGNOSE CTE om deze gedragsveranderingen beter in kaart te brengen.

DIAGNOSE CTE Research Project

Het CTE Center in Boston doet al ruim 15 jaar onderzoek naar CTE en andere gevolgen van herhaaldelijk hoofd-hersenletsel. Ik werk voor de grootste klinische studie van het CTE Center, namelijk de DIAGNOSE CTE Research Study. Voor deze studie zijn 240 mannen uitgebreid onderzocht: 180 oud American Football spelers en 60 controledeelnemers. Drie dagen lang ondergingen zij heel veel metingen: geheugentesten, vragenlijsten, verschillende hersenscans en nog veel meer. Eén van doelen van het onderzoek is om te kijken of we CTE ook tijdens het leven kunnen gaan vaststellen.

Mijn ervaringen in Boston

Vanaf dag één ben ik hier ontzettend warm ontvangen. Ik werk samen met fantastisch slimme, en enthousiaste collega’s en leer elke dag ontzettend veel over CTE. In Nederland doen we met een klein team onderzoek naar CTE, binnen een groter centrum dat gericht is op allerlei vormen van dementie. In Boston ligt de focus van het hele centrum op CTE en daardoor is er dus ook heel veel expertise in dit onderwerp. Daarnaast is Boston een prachtige stad en geniet ik hier van de historie, het lekkere eten, en de hardlooprondjes langs ‘de Charles’ met uitzicht op de skyline. Vanaf april 2023 ben ik weer in Nederland en zal ik van een afstand voor het team in Boston blijven werken, maar ook weer te zien zijn op de NEwTON polikliniek.

 

Meer lezen:

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via